İçindekiler Tablosu
Çatlak protokolü Nedir?
Çatlak tedavisi, kişiye özel uygulanır ve catlaklarin giderilmesinde büyük rol oynar. Sağlıklı ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak hemen herkesin en büyük hayalidir. Bu doğrultuda düzenli cilt bakımı yapılır ve cildin yenilenmesini sağlayan malzemeler kullanılır. Fakat ne kadar dikkat edilirse edilsin farkı nedenlere bağlı olarak cilt deformasyonları ortaya çıkar.
Kadınların ve erkeklerin korkulu rüyası olan ve can sıkıcı bir görüntüye neden olan çatlak problemi cildin estetik açıdan kötü görünmesine neden olur. Bu doğrultuda günümüzü imkanları ve teknolojisi doğrultusunda kullanılan çatlak tedavisi her geçen yıl başarılı sonuçlar veriyor.
Ciltte çatlakların belirgin bir hale gelmesinde kilo alıp verme, yaşın ilerlemesi ve hamilelik gibi faktörler etkilidir. Bu doğrultuda kullanılan kremler ve yağlar artık istenilen sonucu sağlamıyor.
Çatlak tedavisi olarak bilinen teknolojik cihazların kullanıldığı tedavi yöntemleri devreye giriyor. Vücudun farklı noktalarında bulunan çatlaklar onarılır ve kullanılan cihazlar yardımıyla tamamen sorun olmaktan çıkar.
Çatlak protokolü Nasıl Yapılır?
Cildin alt katmanında bulunan liflerin bozulması sonucunda cilt yüzeyinde çatlak olarak adlandırılan kötü bir görüntü ortaya çıkar. Bu sorun kadınlarda daha sık görülmekle birlikte artık erkekler içinde bir problem haline gelmiştir.
Her ne kadar problem olarak görülse de artık günümüzün tedavi yöntemleri doğrultusunda çatlak tedavisi kişiye özel uygulanır ve catlaklarin giderilmesinde büyük rol oynuyor. İnsan vücudunda bulunan elastin ve kolajen Yapı esnek olmasını sağlar.
Bu yapının vücutta mevcut olması sağlıklı bir cildin belirtisidir. Elastin ve kolajen yapının vücutta azalması ve kopması doğrudan lifler arasındaki bağ etkiler. Bağ dokusunun deformasyona ve bozulmaya başlaması beraberinde çatlak olarak adlandırılan pembemsi, kırmızımsı ve farklı renk görüntülerine sahip cilt çatlaklarını meydana gelen izle.
Çatlak tedavisi için geliştirilmiş tedavi yöntemleri bulunur. Bu doğrultuda en çok kullanılan yöntemlerden biri olan fraksiyonel lazerdir. Kontrollü bir şekilde lazer ışınları derinin alt tabakasına gönderildiği için çatlakların meydana geldiği alanda bölgeye iyileştirme çalışmaları başlar.
Vücutta azalmış olan kolajen üretimi tetiklenerek yeniden harekete geçirilmesi sağlanır. Çatlak tedavisi için radyofrekans olarak adlandırılan küçük iğneler yardımıyla çatlakların bulunduğu bölgeye radyo frekans dalgaları gönderilir.
Bu tedavi yönteminin kullanılmasının amacı vücuda esnekliğini yeniden kazandırmaktır. Dolayısı ile kolajen içeren dokuları harekete geçirmek ve yeni değişik hücrelerin çalışmasını hızlandırmaktadır.
- lazer ile çatlak tedavisi seanslar halinde yapılır,
- Seans süresi kişiye göre değişir, bazı kişilerde 3 seans bazı durumlarda 5 seans sürebilmektedir,
- Cilt soyma işlemi ile cildin yenilenmesi sağlanır,
Çatlağın Belirtileri Nelerdir?
Deri çatlağı zamanla cilt yüzeyinde meydana gelen bir deri hastalığıdır. Bu nedenle çatlak ortaya çıkmadan önce belirti vermeye başlar. Cilt yüzeyinde belirmeye başlayan çatlaklar rengi, nerede ortaya çıktığı ve görüntüsü ile ilgili bazı belirtiler gösterir.
Kadınlarda ve erkeklerde meydana gelen cilt çatlakları kendini farklı şekillerde göstermeye başlar. Kadınlarda oluşan çatlakların yeri daha çok karın, kalça, bacak ve göğüstedir. Ergenlik döneminde belirti vermeye başlayan çatlaklar hamilelik sürecinde dikkat edilmediği takdirde ciddi boyutlara ulaşır.
Erkeklerde oluşan çatlaklar daha çok bacak bölgesinde görülür. İlk önce pembemsi bir görünüme sahip olan çatlaklara hemen müdahale edilmediği takdirde ilerleyen dönemlerde çatlaklar büyür ve rengi koyulaşır.
Cilt sadece görünümleri ile belirti verirler. Bu nedenle cildin yenilenmesini sağlayan ve kolajen üretimini tetikleyen ürünler tüketilmelidir. Çatlakların belirgin hale gelmesi ile birlikte uygun çatlak tedavisi tercih edilebilir. Böylece kötü görüntüye neden olan çatlaklar profesyonel anlamda yok edilir.
Çatlak protokolü Nedenleri
Cildin dermis tabakasında bulunan elastin ve kolajen lifleri farklı nedenlerden dolayı kopmaya başlar. Bağlardaki zayıflama ve kopmalar cilt yüzeyinde çatlak olarak belirir. Cilt çatlaklarının oluşmasında etkili olan faktörlerin başında hızlı kilo alıp verme görülür.
Bunun dışında hormonal değişimler de cilt çatlaklarına neden olur. Kadınlarda görülen cilt çatlaklarının önemli faktörlerinden biri de hamilelik durumudur. Hamilelik döneminde vücut aşırı derecede gerginleştiği için doğum sonrası karın, bacak ve göğüs bölgesinde belirgin çatlaklar ortaya çıkar.
İnsanlarda bulunan bazı hastalıklarda kollajen liflerini hasara uğradığı için deri çatlakları ortaya çıkar. Deri çatlakları nem oranının azalması ile ortaya çıkan bir durumdur.
Yetersiz su kullanılması vücudun ihtiyaç duyduğu nemi azaltır. Kuru bir cilt beraberinde cilt çatlaklarının oluşumuna neden olur. Bu doğrultuda estetik açıdan kötü bir görüntüye neden olan cilt çatlağını onarmak amacıyla çatlak tedavisi tercih edilir.
Çatlak protokolü Nasıl Önlenir?
Cildin sağlıklı ve pürüzsüz bir görüntüye sahip olmasında etkili proteinler olan elastin ve kolajen yapı her zaman cildi canlı ve sağlıklı gösterir. Bu nedenle cildin canlılığını yitirmemesi için bu iki yapıyı sürekli olarak güçlü tutmak gerekir.
Çünkü cilde gereken önem ve özen gösterildiği takdirde cilt çatlaklarını önlemek mümkündür. Öncelikli olarak çatlak oluşumunu engellemek için dengeli beslenme ve düzenli egzersizler istenilen kalıcı sonuçları verir. Taze sebze ve meyveler gün içerisinde bol bol tüketilmeli aynı şekilde vücudun neme ihtiyaç duyduğu göz önünde bulundurulmalı ve su tüketimine önem verilmelidir.
Hamilelik döneminde bayanlar cilt çatlaklarını önlemek amacıyla sağlıklı beslenmenin yanında tavsiye edilen çatlak kremlerini kullanarak da bu sorundan uzaklaşabilirler. Çatlak tedavisi için hamilelik sürecinde bazı yağlarda kullanılabilir.
Çatlağın Çeşitleri ve Evreleri Nelerdir?
İnsan cildi karmaşık ve hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle cildin nefes almasını sağlayan besinler ve su gün içerisinde bol bol tüketilmelidir. Aksi takdirde cilt yüzeyinde meydana gelen çatlaklar estetik açıdan kişiyi rahatsız etmeye başlar.
Deride görülen çatlakların 2 çeşidi bulunur. Bunlardan ilki cilt tonuna göre rengi pembemsi ve kırmızı arası olan deri çatlaklarıdır. Tıp dilinde bu çatlaklara stria rubra denir. Daha sonra kollajen ve elastik yapının giderek azalması çatlakların renginde değişikliğe neden olur. Sitria rubra olarak bilinen ilk dönem deri çatlakları genişleyerek ve rengide soluklaşarak sitria Alba adını almaya başlar.
Klinik ortamlarda yapılan bu tedavi öncesinde çatlağın bulunduğu evre tespit edilir. Kadınlarda ve erkeklerde görülen çatlaklar kendini 4 farklı evrede gösterir. 1. Evre çatlayan yeni meydana geldiği aşamadır. Bu erken dönemde müdahale oldukça önemlidir. İkinci evreden sonra çatlakların rengi beyazlamaya başlayacaktır.
3. Evrede ise deri yüzeyinde ince çizgiler artık meydana gelecektir. Bu durum kişiyi psikolojik olarak olumsuz etkilemeye başlayacaktır. 4. ve son evrede ise artık vücudun farklı noktalarında belirgin bir şekilde kendini gösteren çift çatlakları oluşacaktır. Çatlak tedavisi için kullanılan tedavi yöntemleri çatlağın bulunduğu evreye ve yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Çatlak protokolü Fiyatları 2024
Çatlak tedavisi için geliştirilmiş ve profesyonel anlamda uygulanan tedavi yöntemleri bulunur. Kullanılan cihazlar ve malzemeler sayesinde cildin ihtiyaç duyduğu kolejen üretimi tetiklenir ve cilt yeniden eski sağlığına kavuşur.
Günümüzde bu tedavi için franksiyonel lazer cihazları, radyo frekans yöntemi, mezoterapi, PRP ve karboksiterapi gibi uygulamalar bulunur. Kişiye özel planlanan tedavi yönteminde çatlağın boyutu ve hangi evrede olduğu göz önünde bulundurulur.
Çatlak tedavisi için fiyatlar kişiye özel belirlenir. Çünkü herkesin yaşadığı çatlak problemi farklılık göstereceğinden dolayı farklı yöntemler ve teknikler kullanılır.
Fiyatları belirleyen ise kullanılacak teknik, çatlağın evresi ve çatlağın bulunduğu bölge sayısı etkilidir. Dolayısıyla Çatlak tedavisi fiyatları 2024 farklı şekillerde karşımıza çıkar.